Tehno-ekonomski aspekti ultra brzog pristupa Internetu : završni [specijalistički] rad - Previšić, Pero (P. Previšić ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2019)
Prema Indeksu digitalnoga gospodarstva i društva (DESI), Republika Hrvatska se nalazi na 22. mjestu od 28 država članica Europske unije, a posebno loše stoji u dijelu indeksa DESI koji se odnosi na povezivost, odnosno brzi i ultra brzi širokopojasni pristup gdje zauzima pretposljednje (27.) mjesto. S obzirom da je Europska komisija već prepoznala važnost ultra brzog pristupa te je za cilj državama članicama postavila osiguravanje ultra brzog pristupa svim građanima Europske unije najkasnije do 2025. godine, jasno je da će Republika Hrvatska bez nekih značajnih promjena i novih inicijativa teško ostvariti navedeni cilj, pogotovo u ruralnim i najudaljenijim područjima gdje još uvijek nije u potpunosti osiguran niti osnovni širokopojasni pristup od 2 Mbit/s. U ovom završnom radu istražuju se i analiziraju mogućnosti za brži razvoj širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj te dostizanje drugih zemalja članica Europske unije po pitanju dostupnosti i korištenja brzog i ultra brzog širokopojasnog pristupa. Uz prikaz različitih tehnologija u fiksnoj i mobilnoj mreži koje omogućuju ultra brzi pristup, analiziraju se trenutne i buduće potrebe za uvođenjem ultra brzog pristupa te utjecaj ultra brzog pristupa na razvoj gospodarstva. Ključne riječi: širokopojasni pristup, ultra brzi pristup, NGA, FTTx, HFC, 5G, gigabitno društvo, BDP