Računalni postupci za modeliranje i analizu medijske agende temeljeni na strojnome učenju : doktorski rad - Korenčić, Damir (D. Korenčić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Rad se bavi računalnim postupcima analize medijske agende (engl. Media Agenda) temeljenima na tematskim modelima (engl. Topic Models) te metodama vrednovanja tematskih modela. Analiza medijske agende provodi se radi stjecanja uvida u strukturu i zastupljenost medijskih tema, što je od interesa za društvenoznanstvena istraživanja te za medijsku industriju i druge komercijalne i političke aktere. Računalni postupci analize medijske agende omogućuju automatsko otkrivanje tema u velikim skupovima tekstova i mjerenje njihove zastupljenosti. Ovi postupci pružaju analitičaru uvid u teme prisutne u medijima i uvid u zastupljenost tema u pojedinim medijima i vremenskim razdobljima te omogućuju analizu korelacije zastupljenosti tema sa podacima poput ljudske percepcije njihove važnosti.