Regulacija tržišta usluga Interneta stvari u pametnim gradovima : doktorski rad - Weber, Mario (M. Weber ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Uspjeh usluga Interneta stvari (IoT-usluga) uvelike ovisi o standardima, ali i o regulatornim pravilima koja trebaju biti postavljena od strane donositelja politika (vlada, regulatora). Bez definiranih standarda, sučelja i protokola, pravo širenje IoT-a teško će biti moguće. Osim toga, pravodobna uspostava ravnoteže između standarda i pravila s jedne strane, te slobodnog razvoja IoT usluga i samoregulacije s druge strane, predstavlja veliki izazov. Ukoliko donositelji politika u početku razvoja postave previše restriktivne regulatorne mjere, mogu ugušiti razvoj IoT-a. Istovremeno izostanak regulatornih mjera ne daje nikakvu pravnu sigurnost poduzećima što može dovesti do smanjenja ulaganja u IoT-bazirana rješenja. Sadržaj doktorske disertacije obuhvaća istraživanja u području Interneta stvari koje su svojstvena pametnim gradovima, s naglaskom na pitanja regulacije tržišta elektroničkih komunikacija. Disertacija analizira moguću regulaciju tržišta Interneta stvari (IoT) i definira taksonomiju IoT-usluga za primjenu u gradovima. Cilj je predložiti metodu za definiranje regulatornih zahtjeva i analizu njihovog utjecaja na usluge Interneta stvari u području pametnih gradova koji bi s jedne strane bili prihvatljivi industriji i poticali daljnji razvoj IoT-usluga, a s druge strane definirali jasna pravila koja bi ujedno predstavljala pravnu sigurnost za investitore u ovo područje. Za izradu predloženog modela potrebno je postojeće znanstvene/industrijske modele prilagoditi regulatornim pravilima koja su jasno postavljena za različita područja elektroničkih komunikacija, a opet daju dovoljno slobode da se stvori poticajno investicijsko okruženje. U radu je predložena taksonomija usluga Interneta stvari za različita područja primjene povezivanjem tehničkih obilježja pojedinih IoT usluga s regulatornim obilježjima. Presjekom obilježja za svaku pojedinu ulogu u lancu vrijednosti dana je preporuka za lakšu implementaciju IoT usluge. Na kraju je predložen poslovni model koji je pogodan za manje države, veličine Republike Hrvatske, u kojima gradovi samostalno nemaju dovoljno resursa za implementaciju projekata pametnog grada. Ključne riječi: pametni gradovi, Internet stvari, regulatorna obilježja, poslovni model