Computational histology image analysis of human cerebral cortex cytoarchitectonics : doctoral thesis - Štajduhar, Andrija (A. Štajduhar ; Fakultet elektrorehnike i računarstva, 2019)
Strukturu moždane kore definira organizacija i raspodijela neurona u tkivu mozga. Većina današnjih istraživanja u citoarhitektonici mozga nije automatizirana i zahtijeva značajnu uključenost istraživača i mnogo vremena, a što može uvesti i veliku pristranost. Ova vrsta analize često nije dovoljno precizna i ne otkriva dovoljno informacija o strukturi tkiva. Moždano tkivo tvori složene strukture čija se organizacija i distribucija mogu pouzdano otkriti samo uz primjenu sustavnog računarskog pristupa.Cilj ove disertacije je razvoj novih računalnih metoda za automatsku i objektivnu analizu histoloških slika ljudskog mozga pogodne za naprednu i brzu analizu citoarhitektonike mozga i laminarne strukture. Metode su razvijene pomoću pristupa vođenog podacima, uz što manje pretpostavki o samim podacima. Kvantitativna analiza raspodjele neurona i istraživanje temeljnih načela varijacije u tkivu koje uzrokuju parcelaciju kortikalnih slojeva rezultirala je novom znanstvenom metodologijom za istraživanje tkiva mozga na staničnoj razini. Ključne riječi: Citoarhitektonika mozga, parcijalne diferencijalne jednadžbe, obrada digitalne slike, strojno učenje.