Upravljanje pogonom vjetroelektrana zasnovano na sinkroniziranim mjerenjima : doktorski rad - Klarić, Mario (M. Klarić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Intermitirajuća narav električne energije proizvedene iz vjetroelektrana čini velike probleme prilikom vođenja elektroenergetskog sustava i time ograničava njihovu veću integraciju. Paralelno s tim procesom, proces starenja postojeće infrastrukture također predstavlja dodatne izazove vlasnicima i operaterima infrastrukture zbog potreba za velikim kapitalnim investicijama. Korištenje naprednih i sinkroniziranih mjernih tehnologija nameće se kao jedno od rješenja za veću integraciju vjetroelektrana i obnovljivih izvora u cjelini. U ovom se radu opisuje rješenje vođenja pogona vjetroelektrane korištenjem tehnika rudarenja podataka na skupu sinkroniziranih mjernih podataka iz PMU jedinica i ostalih naprednih mjerenja. Pri tom se postojeća infrastruktura može koristiti kao osnovna platforma u kojoj se sve dodatne instalacije mogu brzo i jednostavno izvršiti modularno i adaptivno. U radu je opisan model upravljanja pogonom vjetroelektrana zasnovan na metodi klasterizacije te klasifikacije pogonskih stanja uporabom klasifikacijskih i regresijskih stabala odlučivanja te uporabom sinkroniziranih podataka generiranih iz mjernih i senzorskih uređaja. Algoritam odlučivanja o režimu pogona vjetroelektrane izrađen je u obliku stabla odlučivanja. Konačni model upravljanja i algoritam odlučivanja verificirani su korištenjem testnog modela te na mjernim podacima iz elektroenergetskog sustava. Pokazane su mogućnosti primjene ovakvih metoda i algoritama kao i proširivost na veće količine električkih i neelektričkih podataka koje će se generirati u elektroenergetskim sustavima. KLJUČNE RIJEČI elektroenergetski sustav, vjetroelektrana, sinkronizirana mjerenja, vođenje pogona, rudarenje podataka.