Dodatni povratni vod u izmjeni sustava električne vuče : specijalistički rad - Jurić, Božo (B. Jurić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Svrha ovog rada je analiza ugradnje dodatnog povratnog voda u izmjeni sustava električne vuče na pruzi Moravice – Rijeka – Šapjane, Škrljevo – Bakar i Sušak Pećine – Rijeka Brajdica. Prikazana su tehnička rješenja postojećeg sustava napajanje elektro vuče 3 kV istosmjerno i novog izmjeničnog sustava 25 kV, 50 Hz. Dana je usporedba sustava napajanja i prednosti koje je donijela izmjena sustava napajanja. Pojašnjen je tijek upravnog postupka, izrada dokumentacije, dobivanja suglasnosti i ishođenje građevinskih i uporabnih dozvola. Posebno je analizirana ugradnja dodatnog povratnog voda i utjecaji na cjevovode i telekomunikacijske vodove u blizini elektrificirane pruge. Prednosti ugradnje su potvrđena mjerenjima. Ključne riječi: Izmjena sustava elektro vuče, dodatni povratni vod, kontaktna mreža, raspodjela struja, katodna zaštita