Dodatni povratni vod u izmjeni sustava električne vuče : specijalistički rad - Jurić, Božo; Milardić, Viktor (Zagreb : B. Jurić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Svrha ovog rada je analiza ugradnje dodatnog povratnog voda u izmjeni sustava električne vuče na pruzi Moravice – Rijeka – Šapjane, Škrljevo – Bakar i Sušak Pećine – Rijeka Brajdica.
Prikazana su tehnička rješenja postojećeg sustava napajanje elektro vuče 3 kV istosmjerno i novog izmjeničnog sustava 25 kV, 50 Hz.
Dana je usporedba sustava napajanja i prednosti koje je donijela izmjena sustava napajanja. Pojašnjen je tijek upravnog postupka, izrada dokumentacije, dobivanja suglasnosti i ishođenje građevinskih i uporabnih dozvola.
Posebno je analizirana ugradnja dodatnog povratnog voda i utjecaji na cjevovode i telekomunikacijske vodove u blizini elektrificirane pruge. Prednosti ugradnje su potvrđena mjerenjima.
Ključne riječi:
Izmjena sustava elektro vuče, dodatni povratni vod, kontaktna mreža, raspodjela struja, katodna zaštita
The purpose of this paper was to analyze the installation of an additional return conductor in the scope of the project for modification of traction system on the railway Moravice - Rijeka - Šapjane, Škrljevo - Bakar and Sušak Pećine - Rijeka Brajdica.
The technical solutions of the existing power supply system 3 kV, DC and the new AC system 25 kV, 50 Hz were illustrated.
It was given a comparison of the existing and new power supply system as well as the advantages of the new power supply system.
The course of the administrative procedure, preparation of documentation, obtaining of consent and the achievement of construction and usage permits was presented.
Specifically, the installation of additional return conductor and influences on pipelines and telecommunication lines near the electrified railway was analyzed.
Keywords:
Modification of electric traction system, additional return conductor, overhead contact line, current distribution, cathodic protection
Bibliografija str. 50-51.