Ispitivanje signalno-sigurnosnih uređaja za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza : specijalistički rad - Orešković, Iva; Grgić, Sonja (Zagreb : I. Orešković; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Željezničko-cestovni prijelaz (ŽCP) je mjesto križanja željezničke pruge ili
industrijskog kolosijeka i ceste u istoj razini. U sklopu željezničko-cestovnog
prijelaza može se nalaziti i pješački prijelaz preko pruge (PP) koji je mjesto
križanja željezničke pruge i industrijskog kolosijeka i pješačke staze, odnosno
prometne površine određene za kretanje pješaka, u istoj razini.
Obzirom da su željezničko-cestovni prijelazi najkritičnija točka željezničke
infrastrukture puno se ulaže u njihovu sigurnost. Prilikom odabira uređaja za
osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza strogo se pazi da udovoljavaju
najvišem stupnju sigurnosti, da imaju SIL4.
Prije nego se takav uređaj prihvati za upotrebu na prugama kojima upravlja HŽ
Infrastruktura isti mora posjedovati sve certifikate i potvrde sukladno važećim
zakonima te uspješno proći ispitivanja u određenom periodu.
Kada se utvrdili da uređaj funkcionalno zadovoljava proces nije završen.
Uređaj mora dobiti i dozvolu Agencije za sigurnost željezničkog prometa kao
tijela kojem je u Republici Hrvatskoj povjerena zadaća reguliranja i nadzora
sigurnosti željezničkog sustava Republike Hrvatske.
Nakon što se ispune svi uvjeti i uređaj se uključi u funkciju regulacije prometa,
HŽ Infrastruktura snosi odgovornost za ispravan rad uređaja u propisanim
uvjetima. Zbog toga je vrlo važno da se poštuju preporuke od strane
proizvođača te redovito obavljaju propisani pregledi uređaja.
Ključne riječi: željezničko-cestovni prijelaz, sigurnost, SIL4, certifikat,
signalno-sigurnosni uređaj.
Level crossing (LC) is the crossing point of the railway or industrial track and
road. As part of the railway-road crossing, there can also be a pedestrian
crossing over the railway line, which is the crossing point of the railway line
and the industrial track and pedestrian paths, respectively the traffic area
designated for pedestrian movement, in the same level.
Since level crossings are the most critical points of railway infrastructure, a lot
of investments are being done in regards to its safety. When selecting level
crossing signalling devices, high attention is being given so those would be in
accordance to highest saftey standards in order to get SIL4.
Before accepting a signalling device for use on the lines operated by HŽ
Infrastructure, it must have all the certificates in accordance with the applicable
valid laws and successfully pass the testing in set period.
Once it is determined that the device meets all the tests and have all the
certificates, the process is not completed. The signalling device must also get
approval from the Croatian Railway Safety Agency as a body entrusted with
the task of regulating and supervising the safety of the railway system of the
Republic of Croatia.
Once all conditions have been met and the signalling device is working as a
traffic control, HŽ Infrastruktura is the responsibile for the correct operation of
the device with given conditions. It is therefore very important to follow
manufacturer's recommendations and regularly perform suggested device
inspections.
Keywords: level crossing, saftey, SIL4, certificate, signalling device.
Bibliografija str. 52.