Višekriterijska pretraga prostora oblikovanja heterogenih višeprocesorskih platforma zasnovana na elementarnim operacijama : doktorski rad - Frid, Nikolina (N. Frid; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Doktorski rad bavi se problemom pretrage prostora oblikovanja heterogenih višeprocesorskih platformi kao ključnim dijelom procesa razvoja. U radu se predlaže metoda pretrage prostora oblikovanja koja obuhvaća postupak rane procjene trajanja izvođenja te heuristika za rješavanje optimizacijskog problema raspoređivanja u heterogenim MPSoC sustavima. Rana procjena trajanja izvođenja aplikacije temelji se na konceptu elementarnih operacija koji omogućava određivanje trajanja izvođenja pojedinih operacija na različitim platformskim konfiguracijama bez izrade modela procesorskog podatkovnog puta i priručne memorije. Korištenjem elementarnih operacija izgrađuju se apstraktni modeli aplikacije i višeprocesorske platforme. Ti modeli se koriste u heurističkoj metodi pretrage prostora oblikovanja koja se temelji na evolucijskom algoritmu NSGA-II uz prilagodbu specifičnostima heterogenih MPSoC sustava. Pri raspoređivanju dijelova aplikacije na elemente platforme, optimiraju se izračun i komunikacija istovremeno prema dva kriterija: vremenu izvođenja i zauzeću. Predloženu metodu karakteriziraju modularnost, skalabilnost i ponovna uporabivost čime se postiže smanjenje jaza između brzine dobivanja potencijalnih rješenja i točnosti procjene njihovih performansi. Ključne riječi: pretraga prostora oblikovanja, heterogene platforme, MPSoC, procjena trajanja izvođenja, elementarne operacije, evolucijski algoritmi, NSGA-II