Uloga učinkovitog upravljanja troškovima na tržištu usluga u zračnoj plovidbi : završni rad [specijalistički] - Bilać, Dragan (D. Bilać ; Centar za poslijediplomske studije, 2019)
Implementacijom SES-a (Jedinstvenog europskog neba) sve je prisutnija liberalizacija usluga, za razliku od tradicionalnog koncepta u kojem nacionalni pružatelji ANS usluga pružaju usluge unutar državnih granica. Ključni regulatorni akti SES-a odnose se na uvjete koje pružatelji ANS usluga moraju zadovoljiti da bi bili certificirani, kao i na upravljanje performansama s naglaskom na troškovnu učinkovitost. Učinkovitost svakog europskog pružatelja ANS usluga kontinuirano se nadzire u četiri područja performansi: sigurnost, kapaciteti, zaštita okoliša i troškovna efikasnost. Ostvareni rezultati su bitan parametar kod shema poticaja, a vjerojatno će biti i jedan od kriterija kod budućih „dodjele koncesija“ za pružanje usluga u određenom zračnom prostoru u uvjetima liberalizacije usluga, a pretpostavlja se pojačana dinamika procesa liberalizacije u Europi tijekom naredna dva desetljeća. Učinkovito upravljanje troškovima je u fokusu interesa EK-a i korisnika ANS usluga. Sustav financiranja pružatelja ANS usluga u Europi, tj. sustav naplate rutnih i terminalnih naknada vrlo je specifičan, temeljen je na Načelima EUROCONTROL-a i modelu utvrđenih troškova po kojem se troškovi određenog pružatelja usluga odobravaju kao maksimalni iznos koji se na pružanje usluga, odnosno na prihvatljive djelatnosti može potrošiti tijekom Referentnog razdoblja. Pružatelji ANS usluga moraju pažljivo upravljati troškovima te biti što učinkovitiji, primjenjujući različite metode za smanjenje neučinkovitosti, kako bi se bolje pozicionirali na tržištu usluga u budućnosti, a nekoliko primjera tehnika poboljšanja dano je u ovom završnom specijalističkom radu. Ključne riječi : certifikacija; jedinice usluge (SU); jedinična cijena (UR); Jedinstveno europsko nebo (SES); liberalizacija; nadzor; performanse; poboljšanje; prihvaćeni troškovi; troškovna učinkovitost; tržište; usluge u zračnoj plovidbi (ANS usluge).