Metoda proračuna širenja flikera uzrokovanih priključkom elektrolučne peći na elektroenergetsku mrežu : doktorski rad - Tomasović-Teklić, Ana (A. Tomasović Teklić; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Kvaliteta električne energije (KEE) je obilježje električne energije u određenoj točki elektroenergetskog sustava (EES) promatrano u usporedbi s referentnim tehničkim parametrima koji se određuju na temelju višegodišnjih iskustava stečenim analizama stanja u elektroenergetskim mrežama. Održavanje određene razine kvalitete napona u nekoj točki mreže je obveza operatora sustava, a nužno je zbog ispravnog rada opreme koja je priključena na elektroenergetski sustav. Ovu zadaću operator sustava provodi ograničavanjem negativnog povratnog djelovanja opreme svih korisnika mreže. Svaki korisnik mreže - kupac ili proizvođač električne energije je dužan povratna djelovanja svoje opreme na kvalitetu napona (injektiranje viših harmonika, uzimanje jalove snage, emisija flikera i nesimetrije opterećenja) svesti na propisane (unaprijed dogovorene) granične vrijednosti koje u načelu određuje nadležni operator sustava. U ovom radu opisana je metoda za rješavanje problematika širenja flikera kroz elektroenergetsku mrežu. Pri tome je bilo važno vjerno modelirati trošila sa fluktuirajućim karakterom iznosa opterećenja kao izvor flikera (u ovom radu opisan je model elektrolučne peći), kao i elemente elektroenergetske mreže (nadzemni vodovi, kabeli, transformatori), kako bi se moglo pravilno prikazati širenje flikera po različitim naponskim razinama. Dobiveni rezultati proračuna širenja flikera kroz mrežu su uspoređeni s istovremenim mjerenjima razine flikera u više čvorišta elektroenergetskog sustava, tijekom rada elektrolučne peći, čime je napravljena verifikacija predložene metode. Ključne riječi: kvaliteta električne energije, kvaliteta napona, negativno povratno djelovanje, nelinearno trošilo, viši harmonici, flikeri, elektrolučna peć.