Modelling and evaluation of flexible multi-energy systems for low carbon environment : doctoral thesis - Holjevac, Ninoslav; Kuzle, Igor (Zagreb : N. Holjevac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Aggregating groups of consumers of different energy vectors and generating units at a single location with centralized control is known as the concept of multi-energy microgrid (MEM). However, if those potentially flexible producers and consumers do not have the ability to balance the variability and uncertainty of their renewable energy sources production within them, from the system perspective, they are seen as potential problem in maintaining the equilibrium of production and consumption. One of the key characteristics of the microgrid operation that needs to be achieved is flexibility. Main goal of this research is to quantify this ability of MEM components to provide flexibility. The thesis presents an optimization framework that includes the MILP (Mixed Integer Linear Programming) model enhanced with corrective receding horizon approach in order to capture the value of integrating multiple energy vectors, their optimal operation and their flexibility potential for low carbon energy system. Scientific contributions of the thesis include firstly a mixed integer linear optimisation model for planning and estimating long-term flexibility aspects of multi-energy microgrids; secondly receding horizon corrective scheduling based algorithm for optimal short-term operation of flexible multi-energy microgrids; and finally a model for defining the potential and value of flexibility services of multi-energy microgrids to a low-carbon power system operation.
Keywords: multi-energy systems, microgrid, flexibility, operational research, mixed integer linear optimization
Agregiranje grupa potrošača različitih energetskih vektora te različitih proizvodnih jedinica na jednome mjestu pomoću centralnog upravljanja naziva se konceptom višeenergijskih mikromreža. No, ako je slučaj da ovi potencijalno fleksibilni potrošači i proizvođači nemaju mogućnost balansiranja varijabilnosti i neizvjesnosti proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, onda će biti razmatrani kao izvor poremećaja u održavanju ravnoteže između proizvodnje i potrošnje. Mogućnost ostvarivanje fleksibilnog odziva u pogonu mikromreža cilj je upravljanja svim elementima mikromreže. Ovaj rad ima osnovni cilj kvantificirati utjecaj koji različiti elementi više-energijskih mikromreža imaju na fleksibilnost pogona. U sklopu provedenog istraživanja razvijen je simulacijski okvir koji koristi optimizacijski postupak spojen s upravljačkim algoritmom. Sukladno tome, doktorski rad opisuje mješovito cjelobrojni optimizacijski model koji je korišten unutar simulacijskog okvira te koji je proširen s korektivnim upravljanjem temeljenim na pristupu pomičnog horizonta. Doprinos disertacije je izražen kroz 1) mješovito cjelobrojni linearni optimizacijski model za planiranje i estimaciju dugoročne fleksibilnosti više-energijskih mikromreža; 2) algoritam vođenja fleksibilnih više-energijskih mikromreža temeljeno na korekcijskom planiranju kratkoročnog optimalnog pogona jedinica s pomičnim horizontom; 3) model za određivanje potencijala i vrijednosti fleksibilnosti usluga više-energijskih mikromreža u niskougljičnom elektroenergetskom sustavu.
Ključne riječi: više-energijski sustavi, mikromreže, fleksibilnost, operacijska istraživanja, linearna optimizacija
Bibliografija str. 35-44.