Radni okvir temeljen na WebAssembly tehnologiji za izradu aplikacija za ažuriranje baza podataka : diplomski rad - Aščić, Tomislav (T. Aščić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: WebAssembly donosi preokret u načinu programiranju, pomoću njega se i klijentski i poslužiteljski dio web aplikacije može pisati unutar programskog jezika visoke razine, kao što su C# ili Java. Uz to donosi i veliki napredak u brzini izvođenja te veličini izvršne datoteke koju je potrebno prenijeti Internetom te predstavlja značajan napredak u razvoju web aplikacija. To su prepoznali u Microsoftu te su zbog toga razvili Blazor, radni okvir koji prevodi kod web aplikacije u WebAssembly format te se na taj način izvršava unutar internetskog preglednika. Iako verzija Blazora u kojoj je rađen rad nije imala puno toga implementiranog bila je vrlo praktična za korištenje te su se u njoj mogle napraviti funkcionalnosti bitne za aplikaciju za ažuriranje baza podataka. Aplikacije za ažuriranje baza podataka su početak aplikacija koje se koriste u svakodnevnom poslovanju. Nakon toga se na tu logiku nadograđuje poslovna potrebna za poslovanje. Rezultat rada je radni okvir za generiranje aplikacija za ažuriranje baza podataka. Okvir se može uspoređivati sa ostalim platformama koje imaju identičnu namjenu, generiranje aplikacija na osnovu baze podataka, ali ima svoj pristup te je najotvoreniji za kasnije promjene.