Sklopovi za očitavanje signala poluvodičkih fotodetektora : diplomski rad - Tomašić, Filip (F. Tomašić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada je izrada sklopovlja za očitavanje signala s fotodetektora za primjenu na satelitima, točnije na FERSAT-u. Sklopovlje se sastoji od transimpedancijskog pojačala (eng. TIA) i dodatnih pasivnih elemenata, dok je fotodetektor klasična PIN fotodioda. U ovom radu, koji predstavlja prvu verziju, koristi se PIN fotodioda koja može detektirati ultraljubičasto zračenje, a u konačnoj verziji FERSAT-a koristit će se PureB detektor s kojim će se po prvi put u svemiru mjeriti ultraljubičasto svjetlo i gustoća elektrona. Zbog korištenja PureB detektora na konačnoj verziji, vrše se mjerenja u labosu na navedenom detektoru gdje se proučavaju diode različitih površina te njihove karakteristike. Projektirani sklop s PIN fotodiodom i detaljna računalna analiza rade se u programu LTspice, gdje se izvršavaju osnovne simulacije, te se promatra utjecaj promjene vrijednosti pojedinih komponenata na izlazni napon i amplitudno-frekvencijsku karakteristiku. Optimalan sklop, odnosno sklop koji je simulacijski ispravan, se projektira u Altium Designer-u. Nakon projektiranja pločica slijedi implementacija samih pločica i mjerenje, a rad se zaključuje usporedbom simulacijskih i realnih rezultata.