Razvoj nadzorno-upravljačkog sustava za praćenje i dijagnostiku besprekidnih izvora napajanja industrijskog pogona proizvodnje metala : diplomski rad - Kovač, Valentina (V. Kovač, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu detaljno je opisan princip rada besprekidnih izvora napajanja (UPS-ova) te njihova uloga u velikim sustavima napajanja. S obzirom na način izvedbe, napravljena je njihova podjela te opis odabrane vrste UPS-a. Vrsta komunikacije između PLC-a i UPS-ova je Modbus. Postoji više vrsta Modbusa, ovisno o načinu povezivanja i o strukturi poruke. U ovom radu korišten je Modbus TCP/IP koji je vrsta Modbus komunikacije preko Etherneta. U konačnici, napravljen je softver temeljen na svemu prethodno istraženom, koji omogućava spajanje sedam UPS-ova na jedan centralni PLC te prikaz podataka s UPS-a na jednom zajedničkom nadzorno upravljačkom sustavu (SCADA). Da bi se potvrdila funkcionalnost softvera, napravljen je niz simulacija kao i testiranje na samim uređajima.