Elektroničko glasovanje pomoću pouzdane okoline za izvršavanje : diplomski rad - Gleich, Dominik (D. Gleich, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Koristeći najnovije tehnologije izvršavanja koda u sigurnoj okolini pokušali smo napraviti sustav za glasanje koji je po nekim značajkama bolji i jednostavniji od prijašnjih rješenja. Osvrćemo se na potrebna svojstva sustava za glasanje te predlažemo novi sustav koji sva ta svojstva zadovoljava, u potpunosti ili djelomično. Sustav koji je savršen po svim značajkama nemoguće je napraviti jer je izvedba bilokakvog sustava uvijek kompromis između jednostavnosti korištenja, sigurnosti i praktičnosti izvedbe. Naš sustav je hibrid između konvencionalnog sustava glasanja (izlazak i glasanje na glasačke listiće) i potpuno udaljenog sustava elektroničkog glasanja. Uz Intel SGX tehnologiju velik broj inače osjetljivih regija komputacije sustava za glasanje moguće je prebaciti u sigurnu okolinu, koju napadač ne može čitati, ili mijenjati. Uz ovaj rad prilažemo proof-of-concept (dokaz koncepta) sustava kao C++ kod koji koristi Google Asylo razvojnu okolinu za implementaciju i testiranje Intel SGX značajke.