Bežična senzorska mreža za praćenje aktivnosti sportaša temeljena na OpenThread protokolu : diplomski rad - Filipović, Marko (M. Filipović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Napredak tehnologije bežičnih senzorskih mreža omogućuje sve zornije praćenje aktivnosti sportaša u svrhu postizanja boljih rezultata. Budući da je često takvoj mreži potrebno samostalno (re)konfiguriranje i otpornost na ispadanje čvorova, najprikladnija je mesh topologija mreže. Njome je moguće propagirati poruke između čvorova koji nisu fizički povezani. Trenutno se mogu izdvojiti tri najznačajnija protokola mesh mreža: Bluetooth Mesh, ZigBee i Thread. OpenThread implementacija Thread protokola zahvaljujući IPv6 adresiranju, otvorenosti kôda i podršci industrije ima veliki potencijal u daljnjem razvoju i zauzimanju tržišta. U radu su istražene mogućnosti OpenThread implementacije na nRF52840 integriranom sklopu. Kroz praktično istraživanje i dodatne dostupne materijale utvrđeno je da je OpenThread protokol prikladan za primjenu za praćenje sportaša, a i da daje bolje rezultate u odnosu na druge mesh protokole u brojnim primjenama.