Računalni program za projektiranje sinkronih strojeva s permanentnim magnetima temeljen na programskom paketu FEMM : diplomski rad - Grcić, Ivan (I. Grcić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Programski paket FEMM (engl. Finite Element Method Magnetics) je skup alata za dvodimenzionalnu analizu elektrostatskih, elektromagnetskih i toplinskih problema koristeći metodu konačnih elemenata. Razvijen je program u programskom paketu Matlab/Octave te je povezan s FEMM-om koristeći skriptni jezik LUA. Automatiziran je proračun sinkronog stroja s unutrašnjim trajnim magnetima, za U, V i delta-oblik rotora. Dobivene elektromagnetske karakteristike su uspoređene s programskim paketom Motor-CAD kako bi se potvrdila valjanost. Dobiveni valni oblici su se pokazali vrlo precizni, dok se pri mjerenju gubitaka događaju određena odstupanja. Također je implementirano dobivanje mapa ulančeni tok-struja, koje su vrlo korisne za određivanje momenta stroja te upravljanje strojem.