Automatski razvoj pravila raspoređivanja za probleme raspoređivanja s ograničenjima : diplomski rad - Jaklinović, Kristijan (K. Jaklinović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Problem raspoređivanja je NP-težak problem, što znači da ga nije moguće optimalno riješiti u polinomijalnom vremenu te se za rješavanje takvih problema najčešće koriste aproksimativne metode. Jedna od tih metoda je i genetsko programiranje. U radu je opisana primjena genetskog programiranja na problem raspoređivanja u okruženju nesrodnih strojeva. Definirani su glavni dijelovi pravila raspoređivanja, prioritetna funkcija koju razvijamo pomoću genetskog programiranja te shema za izradu rasporeda koja donosi konačne odluke prilikom dodjeljivanja posla strojevima. Definirana su i neka ograničenja koja se mogu pojaviti u sustavu kao i prilagodba GP-a za svako navedeno ograničenje. Dodatno, napravljena je analiza kako se GP ponaša za svako pojedinačno ograničenje kao i za kombinaciju različitih ograničenja u sustavu.