Neprijateljski napadi na modele za klasifikaciju slike : diplomski rad - Vukić, Krešimir (K. Vukić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Nadzirani diskriminativni modeli sastavni su dio mnogih sustava računalnog vida. No, poznato je da su ranjivi neprijateljskim primjerima što je neprihvatljivo za osjetljive produkcijske sustave. Upravo iz toga proizlazi važnost poznavanja njihove funkcionalnosti, razloga postojanja i mogućih obrana. U ovoj tezi opisana je nekolicina postojećh neprijateljskih napada i primjenjivih obrana. Napadi FGSM i PGD te obrana treniranja sa neprijateljskim primjerima su implementirani i testirani na MNIST i SVHN podatkovnim skupovima. Također, istražen je utjecaj različitih perturbacijskih normi na utjecaj klasifikacije.