Projektiranje sustava upravljanja pozicijom kuglice na klackalici primjenom frekvencijskih postupaka projektiranja regulatora : završni rad - Jarak, Anamarija (A. Jarak, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Sustav kuglice i klackalice primjer je inženjerskog eksperimenta za prikaz ravnoteže dinamičkih sustava. Opisan je pomoću matematičkog modela procesa koji je osnova za sintezu i analizu sustava,te je opisan u formi diferencijalnih jednadžbi koristeći Lagrangeovu metodu. Provodi se linearizacija nelinearnog matematičkog modela. Dobivena linearizirana jednadžba opisuje dinamiku kuglice i klackalice.Za projektiranje se koriste frekvencijski postupci projektiranja regulatora,te je sve provjereno simulacijski unutar Matlaba.