Generiranje i klasifikacija zaporki korištenjem Markovljevih modela : diplomski rad - Jularić, Matej (M. Jularić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Lozinke su u današnje doba glavni način za ograničavanje pristupa resursima na mreži. Korisnici računalnih usluga prilikom odabira lozinke rijetko razmišljaju o razini sigurnosti koju pruža. Komercijalni alati za klasifikaciju lozinki rade na principu empirijski zadanih pravila koja će korisnika dosta često navesti da stvori teško pamtljivu lozinku ili u većini slučajeva slabu lozinku. Klasifikacija koju takvi alati provode je temeljena na ideji da će napadač raditi brute force napad iako postoje puno sofisticiranije metode za probijanje lozinki koje koriste leksikografska svojstva jezika prilikom pogađanja lozinke i smanjuju vrijeme potrebno za probijanje lozinke. Cilj ovoga rada je izrada rješenja koje će omogućiti korisniku stvaranje sigurne i lako pamtljive lozinke. Predložit će se sustav za klasifikaciju koji utvrđuje vjerojatnost da napadač pogodi lozinku ako koristi statistički napad Markovljevim modelom.