Usporedba arhitektura za internetsku trgovinu : diplomski rad - Žabčić, Mislav (M. Žabčić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad se bavi arhitekturama koje se mogu koristiti za izradu internet trgovine te usporedbom njihovih performansi. Kreirana je internet trgovina na WordPress platformi s WooCommerce dodatkom kao primjer arhitekture skripti kreiranih na poslužitelju. Nakon toga je na tom sustavu izloženo REST i GraphQL sučelje koje se koristi kao izvor podataka na jednostraničnoj aplikaciji kreiranoj u React razvojnom okviru kako bi se prikazala arhitektura skripti na klijentu. Iskušana je i hibridna arhitektura koja koristi REST i GraphQL sučelja, ali tako da WordPress upravlja stranicama. Svim navedenim pristupima su mjerena vremena učitavanja te količina mrežnog prometa. Zatim su ti podaci uspoređeni međusobno te s vremenom utrošenim u razvoj pojedine arhitekture.