Detekcija objekata u videu snimljenom iz vozila u pokretu : diplomski rad - Lokotar, Tomislav (T. Lokotar, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Detekcija objekata u prometnim situacijama je velik izazov i ključan dio razvoja autonomnih vozila. U posljednje vrijeme, detekcija objekata vrši se gotovo isključivo dubokim učenjem. U okviru rada su proučavani modeli za detekciju objekata, pristupi njihovog učenja te detaljno opisane dvije arhitekture detektora objekata YOLO i SSD. YOLO i SSD implementirani su u nekoliko biblioteka, a proučavana implementacija je izrađena Python bibliotekom PyTorch. U eksperimentalnom dijelu, dva modela dubokog učenja su trenirani na javno dostupnom skupu podataka BDD100K s označenim objektima u prometu. Na kraju, prezentirane se su uspješnosti detektora na skupovima podataka koje modeli nisu vidjeli tokom učenja, te njihova usporedba. Evaluirane su performanse modela na hardveru modernog računala te demonstriran rad detekcijom na videu snimanom iz vozila.