Analiza ekspresije gena u svrhu klasifikacije tumora : završni rad - Lugar, Barbara (B. Lugar, 2019)
Sažetak na hrvatskom: DNA mikročipovi moderna su tehnologija za mjerenje razine ekspresije gena koja primjenu pronalazi kod razotkrivanja tumora na temelju izmjerenih razina ekspresija gena. U ovom radu proučavana je primjena strojnog učenja u analizi podataka prikupljenim pomoću tehnologije DNA mikročipova s ciljem postavljanja dijagnoze raka prostate na temelju dobivenih podataka. Stroj potpornih vektora i logistička regresija pokazali su se najboljim rješenjem klasifikatora za problem DNA mikročipova, dok je metoda rekurzivne eliminacije obilježja s varijabilnim korakom koja koristi stroj potpornih vektora za dodjelu težine obilježjima dala bolje rezultata nego metode koje koriste algoritam nasumične šume za računanje težina obilježja.