Razvoj demonstracijske umrežene višekorisničke igre u sustavu Unity : završni rad - Kudek, Domagoj (D. Kudek, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Videoigra za više igrača, ili „multiplayer“ igra je skupina igara u kojima u istom okruženju igre može sudjelovati više igrača u isto vrijeme. Dijelimo ih na dvije osnovne skupine, offline i online multiplayer igre. Ovaj rad fokusira se prije svega na online vrstu multiplayer igara. One su sastavni dio većine današnjih videoigara zbog svojih jedinstvenih karakteristika. Pružaju jednu vrlo duboku socijalnu komponentu koja se sa kvalitetnom zajednicom igrača može proširiti van rubova same igre, na društvene mreže, online video servise, forume, igrači stvaraju „fan art“ temeljen na igrama, čak postoji i dio igrača koji se profesionalno bavi kompetitivnim igranjem multiplayer igara. Kroz povijest, jačanjem snage računala, brzine interneta i širenja igara na brojne uređaje iskustvo online igranja je neprepoznatljivo u usporedbi sa svojim skromnim počecima. Cilj ovog rada bio je osmisliti jednostavnu pokaznu višekorisničku igru rađenu u sustavu Unity. Ta igra služiti će studentima kao izvor osnovnih znanja i koncepata vezanih uz implementaciju i način rada jedne multiplayer igre. Studenti će moći kroz praktično testiranje igre te kasnije proučavanje implementacije saznati funkcionalnosti Photon Networking dodatka za Unity koji omogućuje online igru. Koncept igre oslanja se na dobro poznate igre spajanja početka i kraja levela s rotirajućim blokovima kojima je moguće ostvariti konekciju. Takav koncept viđen je u igrama gdje je cilj povezati stanice vlakova ili spojiti cijevi vodovoda kako bi vodoopskrbni sustav pravilno radio. Multiplayer funkcionalnost svodi se na kooperativni način igre u kojem 2 igrača zajedno surađuju s ciljem rješavanja zagonetke. Kako sama zagonetka ne bi pre brzo postala repetitivna, leveli igre će se pri svakom pokretanju nasumično generirati. Sama implementacija igre pokazala se zahtjevnom baš zbog prijašnje navedene generacije levela. Kod implementacije online komponente važno je bilo ostvariti potrebne veze među Photon poslužiteljem i korisnikom koji se spaja na jedan od stvorenih prostora na poslužitelju te kasnije soba. Za kvalitetno multiplayer iskustvo, važno je bilo osigurati brzinu izvođena igre i njezine sinkronizacije među igračima. Iskustvo igranja bez kašnjenja i brojnih anomalija prioritet je kod korištenja internetske mreže koja zna biti vrlo nepredvidljiva i varijabilna. Dizajn igre zbog vremenskog ograničenja rada morao je biti maksimalno jednostavan. Igra se odvija u energetskom postrojenju i pruža osnovne audio i vizualne efekte jednog 3D virtualnog okruženja. Multiplayer igre važan su dio tržišta igara te iz godine u godinu rastu u popularnosti. Mnoge će kompleksnost implementacije na prvi pogled odbiti od realizacije ideje online igre, ali ako pogledamo sve moguće pogodnosti koje nam takva implementacija pruža, sa sigurnošću možemo zaključiti kako se vrijeme potrebno za realizaciju online igre u konačnici višestruko isplati.