Preklopna radiofrekvencijska pojačala s komplementarnim filtrima : diplomski rad - Brizić, Ante (A. Brizić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad uvodi novi pristup pri korištenju konstantnih otporničkih mreža, pobliže komplementarnih filtara u konfiguraciji dipleksera, na izlazu radiofrekvencijskih preklopnih modulatora. Dana su teorijska razmatranja i dizajn filtara te mjerenja napravljenih filtara s karakterističnom frekvencijom na 800 MHz i 2.5 GHz. Zaljučeno je da preklopna pojacala zaključena s komplementarnim filtrima imaju veću i stabilniju efikasnost nego kada su zaključena samo s nisko-propusnim filtrom. Iako povećavaju korisnost, proizvodnja ovakvih filtara predstavlja kompliciraniji postupak naspram korištenih nisko-propusnih filtara, iz razloga što s11 parametar, za koji želimo da bude što manji moguć, ovisi o faznom neslaganju između nisko-propusne i visoko-propusne sekcije, te u slučaju većeg neslaganja opada, pri čemu performanse pojačala i filtra također opadaju. Kao kvalitativna metoda za evaluaciju filtara koristi se reflektometrija u vremenskoj domeni. Korištenjem simulacija i mjerenja putem reflektometrije potvrđeno je da diskontinuiteti nastaju zbog faznog neslaganja između dviju filtarskih sekcija te je aproksimiran ekvivalentni iznos diskontinuiteta.