Primjena digitalnog predizobličenja na RF pojačala snage u HCBT tehnologiji : diplomski rad - Berić, Martin (M. Berić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu tehnika digitalnog predizobličenja signala primijenjena je na RF pojačalo snage klase AB izvedeno u HCBT tehnologiji. Tehnika je izvedena korištenjem memorijskih polinoma. Za potrebe rada napravljen je Salehov model pojačala. Model je korišten za razvoj i testiranje tehnike digitalnog predizobličenja u Matlab-u kao i za generiranje predizobličenog signala kojim je karakterizirano stvarno pojačalo. Napravljeno je mjerno okruženje za testiranje linearnosti pojačala. Analiziran je utjecaj reda polinoma i dubine memorije na spektralni odziv pojačala na širokopojasni 16-QAM signal. Uz širinu pojasa 1 MHz i 5. red polinoma postignuto je smanjenje spektralnog širenja od približno 10 dB. Povećanjem širine pojasa signala, efikasnost tehnike se smanjuje zbog izraženijih memorijskih efekata koji maskiraju djelotvornost linearizacije.