Realizacija elementa s konstantnom fazom i proučavanje njegovih karakteristika u električnom krugu s derivatorima i integratorima : završni rad - Levak, Lovro (L. Levak, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Frakcionalni račun je grana matematike koja se bavi diferenciranjem i integriranjem necjelobrojnog reda. Istraživači u području elektrokemije izvijestili su o konstantnoj fazi (engl. constant phase - CP) ponašanja sučelja metal-izolator-otopina. Koncepti frakcionalnog računa su našli primjenu i u inženjerstvu. U ovom radu realizirao se element s konstantnom fazom (CPE). Pritom su provedena mjerenja pomoću dielektrične spektroskopije na elektrodama uronjenim u otopinu i u voće u svrhu realizacije CPE. Tako realizirani CPE opisan je pomoću Cole-Cole modela, odnosno izmjereni i izračunati su mu parametri. Dobiveni element upotrijebljen je na primjeru frakcionalnog derivatora te na električni filtar s necjelobrojnog reda. Naveden je odziv necjelobrojnog sustava. Uspoređen je električni filtar necjelobrojnog reda s cjelobrojnim.