Vizualizacija stanja prometa u javnom gradskom prijevozu temeljena na podacima prikupljenim iz mnoštva : diplomski rad - Ćurić, Sara (S. Ćurić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad opisuje model prikupljanja podataka iz mnoštva, načine na koji se takav koncept može iskoristiti te koje su njegove prednosti i nedostaci. Razmatraju se različiti načini implementacije modela prikupljanja iz mnoštva te različiti oblici motivacije korisnika za sudjelovanjem. Definira se pojam pametnog grada te se raspravlja o preduvjetima koji moraju biti zadovoljeni da bi se grad smatrao pametnim. Navode se brojni problemi koje treba riješiti prilikom razvoja pametnog grada. Istraženo je kako se prikupljanje iz mnoštva može iskoristiti za razvoj pametnog grada, a posebno je naglašena primjena prikupljanja podataka pomoću mobilnih uređaja. Između raznih primjena, javni gradski prijevoz odabran je kao primjer na kojem se demonstrira potencijal prikupljanja iz mnoštva u kontekstu pametnog grada. Na primjeru javnog gradskog prijevoza pokazano je korištenje prikupljenih podataka koje za cilj ima poboljšanje kvalitete gradske usluge i standarda života građana. U sklopu rada razvijen je ogledni sustav koji prikuplja podatke o geografskoj lokaciji iz mnoštva te ih obrađuje kako bi se mogli iskoristiti za vizualizaciju lokacije tramvaja u gradu Zagrebu. Centralni dio sustava čini mobilna aplikacija pomoću koje se prikupljaju lokacije mobilnih uređaja korisnika, na temelju kojih se određuju lokacije tramvaja. Osim prikupljanja podataka, aplikacija korisnicima omogućava praćenje stanja tramvajskog prometa na karti u stvarnom vremenu.