Izlučivanje značajki elektrofizioloških signala i prepoznavanje obrazaca u različitim psihofiziološkim stanjima čovjeka : diplomski rad - Moštak, Ivan (I. Moštak, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Signali električne aktivnosti mozga (elektroencefalografski signali, EEG) koriste se u svrhu medicinske dijagnostike i znanstvenih istraživanja u području neuroznanosti. Pri tome se iz signala nastoje prepoznati određeni obrasci i izlučiti značajke koje najbolje opisuju određena psihofiziološka stanja čovjeka. Ručno pregledavanje i analiza EEG signala dugotrajan je proces koji zahtjeva veliko znanje stručnjaka, a na analizu mogu znatno utjecati subjektivno mišljenje i iskustvo eksperta, način uklanjanja artefakata, odabir referentne elektrode i sl. Upotrebom MATLAB programskog paketa razvijen je sustav za učitavanje i automatsku obradu EEG signala. Obrada se sastoji od poluautomatskog uklanjanja artefakata (upotrebom ICA analize uz sugestiju koje komponente bi bilo poželjno ukloniti) te procesa izdvajanja i izračuna značajki koje ukazuju na trenutno stanje svijesti čovjeka. Upotrebom automatske obrade signala analiza se znatno ubrzava, a za sve EEG signale primjenjuju se jednaki kriteriji. U radu su korišteni EEG signali izmjereni u sklopu određivanja vala P300 tijekom odmornog i umornog stanja svakog sudionika. U signalima se izlučuju značajke i određuju ponavljajući obrasci koji ukazuju na pojavu smanjenog stanja pobudljivosti, poput: pojava alfa vretena, promjene u distribuciji karakterističnih frekvencijskih pojaseva signala EEG-a te prostorno-vremenske propagacije moždane aktivnosti.