Kreiranje prefiksnog koda tehnikom Shannon-Fano : završni rad - Ceraj, Andrej (A. Ceraj, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Kodiranje je pridruživanje kodnih riječi simbolima poruke sa svrhom da se poruka pretvori u oblik koji ima neka bolja svojstva. Kompresijsko kodiranje je pretvorba poruke u oblik koji ima svojstvo lakšeg prijenosa i pohrane. Prefiksni kod je kod u kojem niti jedna kodna riječ nije prefiks neke druge kodne riječi tog koda, a svojstvo prefiksnosti je posebno važno zbog mogućnosti trenutnog dekodiranja svake kodne riječi. Shannon-Fanoova tehnika jedna je od tehnika kreiranja prefiksnog koda i iako ne daje uvijek optimalan kod, ta tehnika iznimno je važna u daljnjem razvoju kompresijskog kodiranja. Napravljena je programska podrška koja tehnikom Shannon-Fano kreira binarni, ternarni ili kvaternarni prefiksni kod za ulazne simbole sa proizvoljnom vjerojatnosti pojavljivanja.