Implementacija TensorFlow modela na FPGA platformi : diplomski rad - Martinčević, Jurica (J. Martinčević, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Konvolucijske neuronske mreže pokazale su se kao izvrstan odabir u području obrade slike, a sve se više primjenjuju i u raznim drugim područjima. Najčešće se neuronske se mreže izvode na računalnim sustavima veće procesorske snage, kao što su poslužitelji i osobna računala dok se rijeđe izvode na ugradbenim računalnim sustavima. U radu je istražena mogućnost izvođenja konvolucijskih neuronskih mreža na ugradbenim računalnim sustavima koji sadrže FPGA sklopove, a za takve sustave moguće je generirati sklopovske akceleratore za konvolucijske neuronske mreže.U sklopu rada razvijene su u jeziku VHDL neke od jedinica koje izvode operacije konvolucijske mreže. Također su provedena mjerenja vremena izvođenja 2D konvolucije na osobnom računalu te su dobiveni rezultati uspoređeni s rezultatima dobivenim simulacijom jedinice za 2D konvoluciju na FPGA. U radu je pokazano kako je moguće prenijeti neuronsku mrežu iz TensorFlow modela na FPGA platformu te je istraženo koji se problemi mogu pojaviti prilikom prijenosa. Pokazano je kako je najveći problem manjak memorije na samom FPGA sklopu, ali taj problem je umanjen dizajnom komponenti koje ne zahtijevaju veliku količinu memorije.