Modeliranje i analiza elektroenergetske prijenosne mreže sa značajnim udjelom proizvodnje iz obnovljivih izvora energije : završni rad - Matijašević, Terezija (T. Matijašević, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U radu predstavljena je prijenosna mreža Republike Hrvatske, zajedno s vjetroelektranama koje su u planu izgradnje do 2020. godine. Predstavljene su još dvije varijante prijenosne mreže iz 2027. godine te su za svaku od ovih varijanti provedeni scenariji niskog te visokog opterećenja. Provedeni su proračuni tokova snaga te su rezultati istih predstavljeni u ovom radu. Osim scenarijske analize, dana je teorijska pozadina o samoj prijenosnoj mreži, načinu pogona i vođenja. Uz stanje mreže danas, predstavljene su zakonske regulative i planovi daljnjeg razvoja mreže. Ukratko, radom je dana teorijska i scenarijska analiza povećanja kapaciteta obnovljivih izvora, posebno vjetroelektrana, unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava.