Klasifikacija podataka korištenjem radnog okvira Apache Spark : diplomski rad - Mihaljević, Patrik (P. Mihaljević, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu dan je pregledan prikaz najpoznatijih implementiranih klasifikacijskih algoritama koje obuhvaća programska knjižica MLlib programskog okvira Apache Spark. Zbog Spark-ovog nedostatka vizualizacije obrade i analize značajki podataka, korištena je programska knjižica Pandas u programskom jeziku Python. Pri konstrukciji skupa značajki koje će biti korištene za treniranje modela, izrađen je i sam konstrukcijski proces također u programskom jeziku Python. Treniranje modela, evaluacija te optimalan odabir klasifikacijskog modela ostvareni su u programskom jeziku Scala, uz korištenje programskog okvira Apache Spark koji omogućava raspodijeljeno izvođenje. Evaluacija i odabir optimalnog klasifikacijskog modela su provedeni na fakultetskom računalnom grozdu na stvarnim podacima proučavanog slučaja.