Razvoj sustava za preporučivanje videozapisa na temelju emocija : završni rad - Cvitanović, Ivana (I. Cvitanović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Otkrivanje novih stavki, knjiga, filmova, glazbe itd. danas je lakše nego ikada prije, tome doprinose sustavi za preporučivanje sadržaja. Sustavi za preporučivanje sadržaja olakšavaju korisnikovo iskustvo na društvenim mrežama i ostalim web platformama, dajući prilagođene preporuke za novi sadržaj. Osiguravanje preporuka koje su precizne i prilagođene korisniku je izazov koji se nastavlja. U ovom radu, tom se problemu pristupa sa emocionalnog stajališta. Proučavaju se korisnikove povratne informacije (komentari) u svrhu dobivanja informacija o emocionalnom stavu korisnika u vezi s promatranim predmetom. Klasifikacija teksta koristi se za klasificiranje komentara na temelju izraženih emocija u njima. Ideje “Collaborative filtering” pristupa sustavima za preporučivanje se usvajaju i korisnici se povezuju na temelju sličnosti emocija izraženih prema nekom predmetu.