Ocjena učinkovitosti prikaza rješenja u raspoređivanju na nesrodnim strojevima : završni rad - Čarić, Mile (M. Čarić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Zbog složenosti problema raspoređivanja ne postoji efikasan algoritam koji pronalazi optimalno rješenje unutar razumnog vremenskog ograničenja. Kako bi se taj problem riješio često se koriste genetski algoritmi. U radu je opisano okruženje nesrodnih strojeva i prikazano rješenje problema raspoređivanja u takvoj okolini korištenjem genetskih algoritama. Kako bi se došlo do rješenja bilo je potrebno prikazati jedinku, prilagoditi inicijalizaciju populacije i stvoriti nove genetske operatore križanja i mutacije. Nakon implementacije, novi prikaz je testiran i uspoređen sa već postojećim programskim rješenjima.