Modul za komunikaciju sa sondom za ispitivanje cijevi preko voda istosmjernog napajanja : diplomski rad - Lovrić, Marko (M. Lovrić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu rada su opisani različiti funkcijski dijelovi modula za komunikaciju preko voda napajanja poput modulacijskih postupaka, metoda za upravljanje pristupa mediju itd.. Razvijen je prototip modula za komunikaciju preko voda istosmjernog napajanja. Ostvarena je reverzibilna (eng. half-duplex) serijska veza preko asinkronog serijskog sučelja mikrokontrolera (UART) pomoću amplitudne modulacije niza impulsa. Detaljno su opisane glavne sastavnice odašiljačkog (modulacijskog) i prijemnog (demodulacijskog) dijela sustava kojeg čine detektor ovojnice te tzv. digitalno pojačalo (eng. line-driver). Navedeni sustav je testiran i ostvario je uspješnu komunikaciju. Nakon testiranja i analize signala predložena su moguća poboljšanja s kojima bi se ostvarile veće brzine prijenosa podataka.