Detekcija i očitanje registarskih pločica vozila : završni rad - Ivančić, Mislav (M. Ivančić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisuju se metode detekcije i očitanja registracijskih pločica vozila sa slika vozila u raznim osvjetljenjima i pod raznim udaljenostima. Za detekciju koristio se prethodno istreniran model neuronske mreže. Detaljno su opisane konvolucijske neuronske mreže i njihova struktura. Korištena biblioteka za treniranje modela je TensorFlow, te su opisane njene glavne komponente i njihov princip rada. Nakon uspješne detekcije, nad detektiranim pločicama izvršava se očitanje znakova s pločice. Opisane su tehnike optičkog očitanja znakova kao što su pretprocesiranje, prepoznavanje i postprocesiranje. Za očitanje znakova registarskih pločica koristila se biblioteka Tesseract.