Ispuštanje i transport radionuklida u zaštitnoj zgradi nuklearne elektrane : završni rad - Jakšić, Filip (F. Jakšić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Tijekom procesa fisije u jezgri se nuklearnog reaktora proizvode radioaktivni fisijski produkti. Prioritet je nuklearne sigurnosti zaštiti integritet jezgre i zadržati fisijske produkte unutar goriva, odnosno obloge gorivnih elemenata. Narušavanje početne geometrije jezgre, u slučaju gubitka hlađenja, uzrokovat će bijeg radionuklida iz reaktora i njihovo akumuliranje u zaštitnoj zgradi. Ta je zgrada posljednja barijera prije ispusta u okolicu, stoga je nužno proučiti procese ispuštanja, transporta i akumulacije radionuklida u slobodnim volumenima i strukturama kontejnmenta. Fisijski se produkti dijele najčešće u tri grupe: plinovite, lako hlapljive i teško hlapljive. Dodatno će dio njih biti ispušten u originalnoj formi, a dio u obliku aerosola. U ovom radu objašnjeni su fizikalni i kemijski procesi koji se zbivaju kod ispuštanja i transporta radionuklida, matematički model ispuštanja te analiza podatak Za proračun korišten je integralni program MELCOR koji sadrži modele potrebne za ovakvu vrstu analize.