Automatizacija robotske ruke u skladištu upotrebom programirljivog logičkog kontrolera u programskom jeziku FBD : završni rad - Kapčević, Ivona (I. Kapčević, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom završnom radu automatizirana je robotska ruku za rad u skladištu upotrebom programirljivog logičkog kontrolera S7-1200. Definirani su pojmovi poput automatizacije, utjecanja automatiziranih sustava na svakodnevni život i industriju. Zadatak je izrađen u programskom paketu TIA Portal upotrebom programskog jezika FBD i uspostavljena veza s modelom koji je povezan s PLC-om. Navedene su karakteristike PLC-a koji je korišten i moduli koji čine njegovu hardversku konfiguraciju, te upravljački program za upravljanje zadatkom. Kada je veza s modulima uspostavljena, program koji je napisan je spušten (engl. download) na stanicu i uspoređene su funkcionalnosti koje bi program trebao obaviti sa stvarnim stanjem. Također, izrađeno je vizualizacijsko sučelje (HMI) preko kojeg je moguće nadzirati i upravljati sustavom, a realizirane su i zaštitne funkcije sustava. Sučelje je potrebno simulirati, a funkcije prikazivati na ekranu računala. Opisan je upravljački algoritam pomoću kojega skladištimo predmete, koraci prilikom skladištenja te najvažniji dijelovi makete. Funkcionalnost je ispitana eksperimentalno i provjerena je ispravnost i djelotvornost programa. Na osnovu svih dobivenih rezultata, donesen je zaključak.