Fleksibilnost mikromreža i sposobnost pružanja pomoćnih usluga operatoru prijenosnog sustava : diplomski rad - Knezović, Marijo (M. Knezović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Tranzicijom energetskog sustava prema konceptu koji stavlja krajnjeg korisnika u centar postaje izuzetno važno razviti odgovarajuće optimizacijske i upravljačke modele novih subjekata u elektroenergetskom sustavu. Pri tome koncepti poput mikromreža, koji imaju mogućnost pružanja više usluga tržištu i operatorima sustava, su od izuzetnog značenja u budućim sustavima. Ovaj rad predlaže metodu definiranja vrijednosti pomoćne usluge koju mikromreža može pružati operatoru sustava ili pak krajnjem korisniku. U ovom slučaju mikromreža radi kao energetska zajednica koja je spojena paralelno ostatku sustava te je njezin rad definiran tržišnim signalima. Međutim, mikromreža također mora biti u stanju da se odvoji od ostatka mreže te održi stabilan rad u izvanmrežnom režimu rada. Stoga su u ovom diplomskom radu izrađena dva modela mikromreže: i) Mješoviti cjelobrojni linearni optimizacijski model koji određuje optimalne veličine jedinica unutar mikromreže za njen rad u otočnom režimu; ii) Dinamički model stabilizacije mikromreže pri prelasku u otočni rad. Granice dobivene iz ovih modela se koriste kako bi se dobila monetarna vrijednost pružanja usluge fleksibilnosti prema operatoru sustava.