Inovativni mali i srednji veliki nuklearni energetski reaktori : završni rad - Petrović, Marko (M. Petrović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad obrađuje temu novog pristupa nuklearnoj energiji. Radi se o malim i srednjim nuklearnim reaktorima. Na početku rada se govori o ključnim pojmovima za svaki nuklearni reaktor. Obrađen je općeniti pojam nuklearne elektrane, fisije, nuklearnog reaktora, te dva osnovna modela nuklearnih postrojenja BWR i PWR. Nadalje, obrađuje se općeniti pojam SMR-a te smisao, prednosti i mane tog koncepta. Rad također opisuje i 6 vrsta SMR-a i njihove ključne karakteristike. SMR-ovi koji su opisani u ovom radu su: PHWR-220, CNP-300, VBER-300, NuScale, mPower, UK SMR. Za svaki pojedini reaktor su opisane ključne karakteristike koje ih čine ili će ih činiti veoma bitnim faktorima energetike budućnosti.