Matematičko modeliranje energetskog pogona industrijskog postrojenja s vlastitom proizvodnjom : diplomski rad - Kostelac, Matija (M. Kostelac, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog rada su energetski intenzivna industrijska postrojenja s vlastitom proizvodnjom. Ideja je koristiti fleksibilnost postrojenja u konzumaciji električne energije i plina. Uz rad je predložen i stohastički dvostupanjski mješoviti cjelobrojni linearni model. Model u prvom stupnju donosi odluke temeljene na predviđanjima nepoznatih parametara. U drugom stupnju se te odluke prilagođavaju stvarnom stanju do kojeg je došlo. Cilj modela je postići uštede natječući se na tržištima električne energije i plina. U rezultatima se vidi da model može biti dosta osjetljiv s obzirom na predviđanja dana u prvom stupnju. Prema tome dani su primjeri i savjeti kako bolje koristiti model i postići veće uštede. Kroz analizu osjetljivosti prikazano je kako promjena parametara u scenarijima mijenja izlazne podatke modela u cilju boljeg razumijevanja rada modela.