Metodologija evaluacije pristupačnosti sjedišta weba i mobilnih aplikacija : diplomski rad - Murati, Ilir (I. Murati, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisana evaluacija pristupačnog sjedišta weba i pristupačne mobilne aplikacije. Istražene su postojeće pristupačne mobilne aplikacije te su opisane neke od njih. Opisana su načela smjernica koje je potrebno pratiti kako bi razvili pristupačnu mobilnu aplikaciju. Dizajniran je prototip pristupačne mobilne aplikacije na temelju razvijenog prototipa pristupačnog web-sjedišta s ponudama telekom-operatora za osobe s invaliditetom, osobe starije dob i mlade. Prototip pristupačne mobilne aplikacije je detaljno opisan, a posebna pažnja usmjerena je na implementirane opcije pristupačnosti. Nakon toga prikazani su i opisani modeli procesa evaluacije pristupačnog web-sjedišta te usporedna evaluacija pristupačnog web-sjedišta i prototipa pristupačne mobilne aplikacije. Prototip mobilne aplikacije dalje će se koristiti kao jedno od mogućih rješenja prilikom implementacije mobilne aplikacije. Modeli procesa koristit će se za analizu i provedbu evaluacije prototipa web-sjedišta i mobilne aplikacije.