Stvaranje naredbi jezika SQL na osnovi opisa zadanog prirodnim jezikom : diplomski rad - Primorac, Juraj (J. Primorac, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Generiranje SQL upita iz opisa na prirodnom jeziku je otvoreni problem i privlači značajan interes. Zanimanje za sučelja prirodnog jezika prema bazi podataka se pobudilo zbog napretka u dubokom učenju i razvoja prikladnih setova za učenje modela. Zbog nedavnog uspjeha dubokog učenja u prevođenju prirodnog jezika u SQL cilj ovoga rada je istražiti područje dubokog učenja u kontekstu obrade prirodnog jezika, kao i prirodna jezična sučelja za bazu podataka općenito. U skladu s tim ciljem, odabrani modeli se obučavaju na skupu podataka koji uključuju SQL upite i upite na prirodnom jeziku koji se odnose na geografiju SAD-a. Opisana je struktura, obuka i implementacija modela. Rezultati se mjere i uspoređuju s drugim pristupima. Ključne riječi: SQL, obrada prirodnog jezika, baza podataka, neuronska mreža, strojno učenje, duboko učenje, prevođenje sekvence u sekvencu, PyTorch, AllenNLP, enkoder, dekoder