Sustav za ekstrinzičnu i intrinzičnu detekciju plagijata u studentskim radovima : diplomski rad - Lozić, David (D. Lozić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ekstrinzičnog otkrivanja plagijata je prepoznavanje ukradenih odlomaka teksta u danom dokumentu koristeći bazu referentnih dokumenata. U intrinzičnoj detekciji plagijata se krađa prepoznaje bez korištenja vanjskih izvora. U ovom radu su preložena dva sustava intrinzičnog i dva sustava ekstrinzičnog otkrivanja plagijata. Za potrebe eksperimentiranja korišten je skup podataka iz PAN 2009 natjecanja. Prvi sustav ekstrinzične detekcije koristi odabir kandidata za smanjivanje prostora pretraživanja. Odabrani kandidati su zatim detaljno uspoređivani s sumnjivim dokumentom koristeći mjesno osjetljive metode raspršivanja. Ovim pristupom ostvaren je vrlo nizak plagdet rezultat 0.076. Drugi sustav koristi raspršivanje N-grama u izradi indeksa sačinjenog od baze referentnih dokumenata. Takav indeks je korišten u analizi sumnjivih dokumenata. Uz ovakvu metodu postignut je visok plagdet rezultat 0.507. Prvi sustav intrinzične detekcije plagijata koristi stilometrijske značajke u detekciji stršećih vrijednosti, dok drugi pristup koristi povratne neuronske mreže. Plagdet rezultati za obje metode su relativno niski i iznose 0.106 i 0.094.