Klasifikacija rukom pisanih znamenki upotrebom spektralne analize na grafu : završni rad - Pratljačić, Suzana (S. Pratljačić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Spektralno klasteriranje metoda je analize podataka čiji je cilj grupirati podatke prema zadanom kriteriju sličnosti. U radu je objašnjena teorijska pozadina spektralne analize grafa, svojstva Laplaceove matrice grafa te način prikazivanja slika u formi grafa sličnosti. Prepoznavanje znamenke na slici ostavreno je kao dodavanje nove točke u graf. Implementirani su algoritam grupiranja zasnovan na spektralnim metodama i algoritam dodavanja nove točke u graf zasnovan na Nystromovoj metodi. Analizirana je kvaliteta prepoznavanja znamenke u ovisnosti o različitim parametrima. Razvijeni sustav ispitan je na bazi rukom pisanih znamenki (MNIST baza).