Regulacija temperature plinske peći za zagrijavanje čeličnih elemenata : diplomski rad - Načinović, Luka (L. Načinović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Regulacija temperature plinske peći za zagrijavanje čeličnih elemenata ostvarena je programabilnim logičkim kontrolerom Siemens SIMATIC S7 300. Obrađena je teorija prijenosa topline, teorija gorenja i stehiometrijski odnosi goriva i zraka za učinkovito izgaranje. U programskom alatu Simulink izrađen je matematički model sustava jedne peći za zagrijavanje i izvedena sinteza regulatora u svrhu regulacije temperature i protoka goriva/zraka. Kaskadna regulacijska struktura korištena u plinskim pećima implementirana je u logički kontroler. Analogni moduli PLC-a spojeni su na elektronički sklop koji simulira prijenos topline i protok plina te je tako testiran rad programa. Odzivi su spremljeni u podatkovne blokove PLC-a i iscrtani pomoću programskog alata MATLAB. Vizualizacijsko sučelje za nadzor temperature, protoka te omjera goriva i zraka izrađeno je u alatu Siemens WinCC Flexible. Vizualizacijsko sučelje pokreće se s osobnog računala te je pomoću njega omogućeno zadavanje referentnih vrijednosti, nadzor procesnih veličina, praćenje trendova i podešavanje parametara regulatora.