Procjena rizika preuranjenog vraćanja kredita putem strojnog učenja : završni rad - Mramor, Ivona (I. Mramor, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Banke se često nalaze u nedoumici prilikom sklapanja ugovora o kreditu jer ne mogu znati hoće li se klijent držati ugovora, zbog toga banke razvijaju razne strategije kako bi mogle odrediti rizike i jedan od rizika je mogućnost da klijent vrati kredit prije dogovorenog roka.U ovom radu opisan pristup određivanju rizika preuranjenog vraćanja kredita. Opisani su postupci obrade skupa podataka. Upoznavanje s algoritmom XGBoost-a i svim njegovim značajkama koji ga dovode u prednost naspram ostalih algoritama strojnog učenja. Izgradnja inicijalnog modela za procjenu rizika preuranjenog vraćanja kredita te detaljni opis koraka koje je potrebno izvesti kako bi se parametri XGBoost-a podesili na vrijednosti koji će poboljšati točnost modela.